Betoncsiszolás

Betoncsiszolás! hogy készül a jövő padlója?

A betoncsiszolás technológiájának köszönhetően a padló burkolása a továbbiakban szükségtelen, hiszen az így készült felület teljes mértékben megfelel a járófelületekkel kapcsolatos elvárásoknak. A csiszolt beton könnyen takarítható és exkluziv megjelenést biztosít, nem válik fel, mint a legtöbb járólap.  Így költséget és időt lehet megtakarítani, ami mai világunkban nem elhanyagolható tényező.

A polírozott betonpadló végső megjelenése többféle lehet. Alapvetően 3 tényező kombinációja szabályozza. A végső felület fénye, és struktúrális megjelenése, valamint színe. Vagyis magyarul hogy akarjuk e hogy kilátszanak e a kavicsok ( és ha igen- milyen mértékben ) vagy maradnánk e inkább a Loft jellegnél és szívesebben nézzük a cementszürke nyers betont, esetleg egy finom terazzo szerű betonfelületre vágyunk. Szinezni mindegyik verziót lehet, sőt játszani lehet az adalékanyagok, kavicsok méretével és fajtáival is. Tehát először is azt érdemes eldönteni milyen padlót is szeretnénk, mert nem ugyanolyan előkészületek és betonozási mód szükséges mindegyik megjelenéshez, illetve a megjelenést elősegítő csiszolási módozathoz. A betonpolírozás technológiája alapvetően négyféle megjelenést kombinál. Most néhány mondatban bemutatjuk ezeket illetve az ezekhez tartozó betonozási tényezőket. Ahhoz, hogy betonpadlónk a csiszolás – polírozás végeztével valóban esztétikus látványt nyújtson, érdemes a következő szabályokat betartani, betartatni a betonozó vállalkozóval.

A betoncsiszolás verziók felsorolása

Felületi betonpolírozás :

A mostanában annyira kedvelt loft design felület csiszolása 4 fázisban történik. Tulajdonképpen a felület felső rétege kerül csak polírozásra.

A felület készitésekor a következőket kell szem előtt tartani, mert különben a végeredmény nem lesz esztétikus.
Optimálisan steel trowellel ( széles acélsimító ) simára dolgozni, vagy felületkeményitővel szórt felületet betárcsázni.
Elvárás : Beton minimum C20-30.
A felületnek simának és sikpontosnak  kell lennie !

— és hogy miért ? .. —

Azért, mert a beton csiszolás-polírozás ezen módozatánál, csak a felület felső rétegét dolgozzuk meg! Nem bontjuk meg a felső felületet, mivel kifejezetten az a cél, hogy a kavicsok ne látszódjanak ki a betonból. Tehát mintegy lábújjhegyen csiszolunk. Ha a betonozó nem vibrogerendával, simitógéppel vagy aranykezű mesterrel húzatta le egyenesre a felületet, akkor a csiszolás során meg fog látszani az összes mélyedés, amit a vállalkozó nem dolgozott ki elég lelkiismeretesen.  Az igazat megvallva ez valóban nagy odafigyelést igénylő munka, ( a magyar vállalkozók kis százaléka képes csak rá úgy tűnik. Ugyanis ha nem sima a felület és síkra kell csiszoljuk, vagyis néhol mélyebben, néhol kevésbé mélyen, előfordul, hogy a szerkezeti kavicsig jutunk és az néhol már kikandikál az aljzatból. Olyan ez  mintha superfloor silver vagy gold felületet készitenénk, máshol viszont még a cementes felület látszik, és így a felület elég leopárd foltos lesz.

Ezen is lehet segíteni, önterülő nagyszilárdságú cementpadló terítésével de ez egy másik leírás témája

Loft padló

kiskavicsos terazzo:

A kiskavicsos terazzo padlófelület készitése során a betoncsiszoló gépre felkerülnek a felület eltávolító fémkötésű gyémántszerszámok, a kavicsok láthatóságának elérése érdekében. A betonaljzat készitésénél a szokásos tömöritésen felületi síkpontosságon és percíz kidolgozáson túl ( sarkok- szélek besimitása ) a betonfelület keménységére (C20-C30) és későbbi repedésmentességére (vasháló, műanyagszál, és dilatálás ) érdemes odafigyelni. Tudni kell, hogy a betoncsiszolás során minél több szerszám kopik, felületet javítani, logikusan annál magasabb az ár. ugyanez igaz a kémiai anyagok, javitóanyagok felhasználására is. Érdemes tehát a betonozást jól elvégeztetni és akkor a felület is esztétikus és a betoncsiszolás ára sem lesz magasabb a vártnál.

Ebben az esetben a felület mélycsiszolása és a kavicsok felszínre hozatala után ( akárcsak a kavicsos terrazzo esetében ) egy kezelt, jól takarítható matt-selyem felületet hagyunk magunk mögött.

kiskavicsos terrazzo beton csiszolás után

Fényes terrazzo

Alapvetően hasonló a kivitel az előző felülethez. Ennek megfelelően a betonozási eljárásnál ugyanúgy oda kell figyelni a felület minél jobb tömörítettségére, szép eldolgozására, hiszen ez a módozat nem tartalmaz mélycsiszolást. Tehát akárcsak a matt terrazzo eljárás esetében, a felületi egyenetlenségek itt is érdekességeket okozhatnak. Ennél az eljárásnál azonban a kiskavicsos terrazzo módszerhez képest durvább szerszámtól kezdünk, melynek a célja a felület minimális megbontása a kavicskák kikandikálásának elősegítése. Ennél a betonfelületnél, megjegyzem általában kisebb szemcseméretet szoktak alkalmazni a beton konzisztenciájának kialakításánál. Miután sikerült a kavicskákat a felszínre csiszolni még legalább 5 betoncsiszolási – polírozási fázist végzünk a végső magas fényig.

 

fényes betonterrazzo padló

Tükör beton

Ez a betoncsiszolás full extrája. Itt aztán beleadunk apait anyait.  – Magyarországon ezt a módszert használjuk leggyakrabban, gyakran kényszerüségből is, mert a magyarországi betonozás kultúrája a kivitelezők többségénél még nem jutott el arra a szintre amit a technológia megkivánna .. sokszor találkozunk gyenge minőségű ( c12-c16 ) betonokkal, amik ráadásul léccel vagy ki tudja hogy lettek lehúzva. Sok helyen elrontják a betárcsázást és ezért a felületet ígyis úgyis vissza kell csiszolni jó esetben csak fél centi mélyen.. – De mivel ennél a verziónál ez elvárás, így hát ez már nem gond, hanem elvárás.

A betoncsiszolási módszer esetében tehát kicsiszoljuk teljesen a kavicsokat, mintegy terazzo felületet hozva létre, mely felületet a továbbiakban magas fényig polírozunk és impregnálunk. Így egy nagyon szép tükörfényes, esztétikus jól takarítható felület lesz a végeredmény !

betonpolírozás

polírozott beton

 

Bármely csiszolt betonfelület kialakításában segítségére lehetünk, szívesen állunk szolgálatára.

Kérjük keressen minket a TEl : 06204939021 telefonszámon. Amennyiben nem vesszük fel dolgozunk. Ez esetben kérjük küldjön sms-t, vagy küldjön emailt : info@superfloor.hu címre , vagy üzenetet a gyorskapcsolati ürlapon ITT

 

Related Posts