Repedések – kitörések javítása

§

A repedések kitörések időtálló javításához, érdemes először feltárnunk , hogy mitől jött létre a beton hibája.  Vannak esetek ugyanis, amikor felesleges pénzkidobás a felület toldozása foldozása, mert a probléma visszatérő lesz, s a végső megoldást egy új felületi szerkezet kialakítása hozza meg

A repedések keletkezésének oka sokféle lehet. A nem megfelelő minőségű cement alkalmazásától kezdve az elmaradt  vagy elégtelen utókezelésig, a korai kizsaluzásig, a túlzott mechanikai terheléstől a hőmérsékletváltozás okozta feszültségek halmozódásáig. A hibák a szerkezet fennállása alatt bármikor jelentkezhetnek,  és gyakran köthetőek a  fagyási-felengedési ciklushoz.

A repedések fajtái:
-zsugor repedések,
-hőmozgásból eredő repedések,
-süllyedésből, alapmozgásból bekövetkező repedések,
-terhelésből származó repedések.

Az úgynevezett zsugorodási repedések finom rajzolatú repedéshálója kialakulásának oka a betonkeverék összetételében keresendő, általában a magas víz/cement tényezőjű betonoknál tapasztalható ez a repedéskép. Ilyen repedések alakulnak ki a felületek gyors kiszáradása, a gyors nedvességleadás következtében is.

Mély, szabálytalan repedések jöhetnek létre nem megfelelően dilatált, nagy kiterjedésű szerkezeteken. Az előidéző ok az egyenlőtlen süllyedés vagy a nagy hőmérséklet változás következtében létrejövő kiterjedés-összehúzódás akadályozott volta (pl. Nagy ipari csarnokok közepe és szélső határolófal közeli részeinek mozgása ), illetve az egyes részek közötti egyenlőtlen terhelés fellépése.

Hirtelen fellépő mechanikai hatás (ütközés, nagy tárgy lezuhanása) is vezethet szerkezeti repedéshez. Megelőzés, illetve javítási lehetőség:

A betonkeverék összetételének meghatározásánál a tervezett beépítés időjárási körülményeit is figyelembe kell venni. A repedések száma, kiterjedése csökkenthető hosszú utókezeléssel és a minél későbbi kizsaluzással. Nagy hidegben és nagy melegben is javasolt a kizsaluzási idő növelése, hogy a felület ne száradjon ki idő előtt.

Általánosságban elmondható, hogy bár nem mindíg a legolcsóbb, de a legmegfelelőbb, legbiztonságosabb javítási módszer – Amennyiben a megelőzés nem volt sikeres, és a repedés már létrejött, …  – a műgyantával,  történő kitöltés.. Ez történhet injektálással, vagy felületi módon . általában néhány mm mély repedések kitöltésére használjuk elsősorban. Nagyobb / mélyebb felületek, fészkesedések,  letörések, dilatáció újraképzések, stb…  során is ajánlatos a kétkomponensű műgyanták, epoxy műgyanta habarcsok, illetve a műgyantával kevert cementes javító habarcsok használata.
A javítás során általában: -a nagyobb, szabálytalan szélű repedéseket kitágítjuk, kimélyítjük  – pl. gyémántkorongos sarokcsiszolóval, vagy vésővel, – majd a mélyített repedéseket portalanítjuk porszívózással és/vagy mosással. Ezt követően a málló részektől megtisztított zsirtalan tiszta vájatba bekenjük és eldolgozzuk az anyagot.